Безплатна оферта 0892232922
Структура на външни ролетни щори

От какво са изградени външните ролетни щори

Външните ролетните щори могат много: поддържат топлоизолацията на вашия дом, предлагат ефективна слънцезащита през горещите летни дни и дори служат като защита против крадци. Но изборът на модел и вид не е просто. За да вземете правилното решение и да се наслаждавате пълноценно на вашите външни ролетни щори, трябва да знаете структурата им. Ще ви обясним за какво служат отделните компоненти и на какво трябва да внимавате при покупката им.

По същество всяка външна ролетна щора има еднаква структура. Тя се състои от кутия, в която е разположен така наречения вал, на който се навива ролетката. Ролетката е подвижната част която може да задвижвате с помощта на въже, манивела или чрез електрически мотор. Страничните направляващи релси се наричат водачи, и служат за правилното и гладко движение на вашата ролетка.

Кутия

Разликата при кутиите е във тяхната форма и начин на монтаж. Срещаните видовете монтаж са челен и скрит. При скрития монтаж кутията се монтира върху прозореца и заедно с него. При този тип монтаж предимството е, че кутията остава зад фасадата на вашата сграда. При челно монтираните външни ролетни щори, кутията се монтира пред прозореца или на самата фасадата. Нашите съвременни кутии са отлично изолирани и допринасят при топлоизолирането на вашия дом.

Ролетка

Ролетката е още известна като ролетна завеса и се състои от свързани помежду си алуминиеви ламели. Това е частта от външната ролетна щора която прави затъмнението на вашите прозорци. Като допълнителен завършек служат крайните, долни лайсни с гумено уплътнение наречени терминали. Те предпазват ролетката от замръзване, а за да може да се движи винаги правилно и равномерно се води по релси отляво и отдясно. Тези странични профили са с U-образна форма и стандартно са снабдени с четки. Четката намаля шума генериран по време на работа на щората и също така осигурява по-голяма стабилност на ролетката при силни ветрове.

Задвижване и управление на външните ролетни щори


Можете да управлявате вашата външна ролетна щора с помоща на въже навиващо се в табакера, ръчна алуминиева манивела или да изберете електрически вариант чрез моторизация. Най-разпространено е класическото въжно задвижване което обаче не е подходящо при големи размери. В тези случаи се използва задвижването чрез манивела. Най-удобния и лесен метод е моторизираното задвижване. С просто натискане на бутона ролетните щори се отварят и затварят автоматично. Моторите могат да се управлява чрез стенен ключ, дистанционно или след свързване в система за умен дом чрез смартфон или таблет. Соларните мотори имат още по-големи предимства. Не се нуждаят от захранващ кабел, използват чиста слънчева енергия която не създава допълнителни разходи. По този начин се постигат големи енергийни спестявания.